Veelgemaakte fouten bij wagenparkbeheer

Iedereen maakt fouten, ook professionals met jarenlange ervaring in wagenparkbeheer. De pech bij het beheren van een wagenpark is dat zelfs de kleinste fouten al snel kunnen leiden tot een kostenpost van honderden of zelfs duizenden euro’s.

Te veel of juist te weinig voertuigen hebben

Door de jaren heen zal de grootte van uw wagenpark wisselen. Bij te weinig auto’s of bussen laat u waarschijnlijk omzet liggen, maar een te groot wagenpark kost u juist geld. Hoe weet je zeker dat je genoeg voertuigen hebt om het werk gedaan te hebben?

GPS laat u exact zien hoe uw wagenpark wordt benut. U kunt in één oogopslag zien welke voertuigen het meest gebruikt worden en welke juist niet. In de software kunt u opvragen hoeveel kilometers een voertuig heeft gereden en in welke tijd. Daarmee wordt wagenparkbeheer voor u veel gemakkelijker en is het eenvoudiger om te bepalen of het zinvol is om het wagenpark uit te breiden of niet.

Nooit meer omkijken naar gemaakte onderhoudsschema’s

Zijn uw onderhoudsschema’s nog even efficiënt als toen u ermee begon? Veel bedrijven met een eigen wagenpark hebben ooit een onderhoudsplan gemaakt, maar hebben deze daarna nooit opnieuw tegen het licht gehouden.

Misschien worden uw voertuigen inmiddels wel intensiever gebruikt dan toen u het plan heeft opgesteld. Wanneer u de beschikking heeft over automatisch opgestelde rapporten met gebruiksgegevens van uw voertuigen wordt wagenparkbeheer ineens een stuk gemakkelijker.

Bestuurders zelfs laten beslissen welke route ze nemen

Omdat de route door een mooier landschap rijdt of omdat deze langs een goede plek voor koffie komt, wil niet zeggen dat deze route ook voor uw bedrijf het beste is. Bij wagenparkbeheer zijn de brandstofkosten een van de allergrootste kostenposten. Wanneer uw chauffeurs zelf de route mogen bepalen kunnen de kosten flink oplopen.

Wanneer u uw voertuigen voorziet van een gps tracker kunt u zien welke route er wordt gereden. U kunt zo actief toezien dat uw wagenpark zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet en brandstofkosten kunnen worden teruggebracht.

Vergeten waar het voertuig is geparkeerd

‘Ik de auto toch echt hier geparkeerd’. Het gebeurd vaker dan u misschien zou denken. Autoverhuurbedrijven worden soms nog wel eens geconfronteerd met huurders die hun auto parkeren op een andere plek dan afgesproken, maar deze is daarna niet meer terug kunnen vinden. Of chauffeurs die hun bestelbus na werktijd ergens in de buurt van het bedrijfspand parkeren, maar de collega’s daarna niet laten weten waar ze de wagen kunnen vinden.

Onhandige tijdrovende situaties, die bovendien gemakkelijk te voorkomen zijn. Bij wagenparkbeheer is het belangrijk dat u snel kunt zien waar uw voertuigen zich bevinden.

Want wat als het voertuig is meegenomen zonder toestemming? Een tracking apparaat in het voertuig kan u meteen uitsluitsel geven over de locatie van het voertuig. Dat is niet alleen goed voor uw gemoedstoestand, het is ook nog eens enorm efficiënt.

Onderhoud van uw voertuigen

Uw leasecontract kan eisen stellen aan het onderhoud van het voertuig. Na een bepaald aantal gereden kilometers zal het transportmiddel naar de garage moeten voor onderhoud en kunt u deze dus één of meerdere dagen niet inzetten.

Wanneer u niet exact kunt inschatten wanneer het voertuig uit de roulatie is kan dat qua wagenparkbeheer planningstechnisch voor lastige situaties zorgen. Wat als het onderhoud precies valt in een extreem drukke periode voor uw bedrijf?

Door gebruik te maken van technische hulpmiddelen zoals GPS kunt u allerlei nuttige informatie over de inzet van uw voertuigen inzichtelijk maken. Zo kunt u beter plannen wanneer een voertuig weg is voor onderhoud.

Niet weten of het loont om te verduurzamen

De brandstofkosten rijzen de pan uit. De kosten voor vervuilende voertuigen ook. Wagenparkbeheer draait niet alleen om het in beweging houden van uw bedrijfswagen. Ook de beslissing wanneer het tijd is om voertuigen te vervangen hoort Wanneer wordt het voor uw bedrijf de moeite waard om het wagenpark te verduurzamen?

Elektrische voertuigen zijn sterk in opkomst, maar het is niet altijd haalbaar om over te stappen op elektrische bedrijfswagens. Rijdt u veel kilometers dan kan het frustrerend zijn en zelfs omzetverlies opleveren om steeds te moeten stoppen op te laden en de kosten van een elektrisch voertuig zijn nog steeds hoger. Soms kunt u bijvoorbeeld beter kiezen voor een moderne diesel- of benzinemotor met een gunstig verbruik en beperkte uitstoot.

Om een goede beslissing te kunnen nemen zult u allerlei factoren tegen elkaar moeten afwegen. Vaak beschikt u niet over deze gegevens. Dagelijks de kilometerstanden noteren beantwoord uw vragen waarschijnlijk niet. Voor efficiënt wagenparkbeheer ontkomt u dus niet aan het inzetten van moderne techniek.

De combinatie van een GPS in het voertuig met bijbehorende cloud software geeft u inzicht in de gebruiksgegevens van uw voertuigen. In een handomdraai stelt u automatische rapportages die u kunt gebruiken om beslissingen te nemen rondom wagenparkbeheer.

Niet zorgen voor de juiste tools voor goed wagenparkbeheer

Met de hedendaagse techniek kunt u het uzelf als beheerder van het bedrijfswagenpark of als ondernemer die graag zelf de touwtjes in handen heeft een stuk gemakkelijker maken.

Met een GPS in de voertuigen heeft u inzicht in het rijgedrag van de bestuurders, u kunt 24 uur per dag de exacte locatie van een voertuig zien en u kunt profiteren van het gemak dat de automatische rapportages te bieden hebben. Het wordt voor u gemakkelijker om strategische beslissingen te nemen op basis van de informatie die voor u inzichtelijk wordt. Fouten en bijbehorende kosten kunnen worden voorkomen en dat zorgt voor efficiënt wagenparkbeheer.