De kracht van geofencing 

Fleetmanagers kunnen enorm profiteren door gebruik te maken van de geofencing in het Rental Tracker portaal. De efficiëntie, beveiliging en de productiviteit van het bedrijf kan middels geofencing aanzienlijk verbeterd worden. Toch merken wij dat de functionaliteit die geofencing kan bieden vaak wordt onderschat en daardoor te weinig wordt benut. Daarom beschrijven we in deze blog de voordelen van geofencing.

Geofencing is een GPS-technologie waarbij een virtuele geografische grens wordt aangegeven. De geofence-functie kan zo worden ingesteld dat meldingen of waarschuwingen worden verstuurd en rapportages worden gemaakt wanneer een voertuig een bepaald gebied binnentreedt of verlaat.  

Geofencing biedt op verschillende vlakken voordelen die we hieronder voor u op een rijtje hebben gezet: 

 1. Diefstal- en misbruikpreventie:
  Bedrijven kunnen geofencing gebruiken om snel onregelmatigheden en contractschendingen te detecteren. Hiervoor kan men bijvoorbeeld een melding instellen wanneer een voertuig het land, regio, gebied (bijvoorbeeld een grote haven) of een bepaald adres verlaat of juist betreedt. 

  In geval van misbruik, wanbetaling of diefstal kunnen bedrijven besluiten een startonderbreker te activeren of de politie te contacteren. Zo kunnen ze zich beschermen tegen verdere verliezen, extra schadelasten of andere contractschendingen. 

  “Een groeiend probleem is het manipuleren van de kilometerteller van voertuigen en het omwisselen van onderdelen voor oudere, minder goede onderdelen op specifieke locaties. Onlangs kwam zo’n soort voertuigmisbruik aan het licht doordat voertuigen regelmatig dezelfde onduidelijke locatie bezochten. Dit had men weten te detecteren door een geofence te creëren rondom de vermoede locatie waardoor uiteindelijk een grote schadepost kon worden voorkomen.”  

  Geofencing kan echter niet alleen buiten het bedrijf worden ingezet, maar ook binnen het bedrijf om materieel te monitoren en te zorgen dat het alleen in toegestane gebieden en tijdens werktijden door personeel wordt gebruikt. Door hier actief op toe te zien kan verder ongeautoriseerd gebruik van materieel worden voorkomen. 

 2. Ondersteuning bij toegangscontrole & naleving van wet- en regelgeving:
  Geofencing kan worden gebruikt om meldingen te genereren wanneer voertuigen gevoelige of verboden gebieden betreden of verlaten. Geofencing kan bijvoorbeeld beveiligingswaarschuwingen genereren wanneer objecten (en dus personen) onbevoegd bouwplaatsen of bedrijfsterreinen betreden of verlaten.
  Ook zien we steeds vaker zero-emissiezones in binnensteden waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens (op bepaalde tijden) mogen rijden. Hiervoor kunnen meldingen ingesteld worden, die worden verstuurd aan de fleetmanager en/of de chauffeur wanneer een voertuig die niet geautoriseerd is de binnenstad betreedt. Zo helpt geofencing bij het voorkomen van ongeautoriseerde toegang tot specifieke locaties en mogelijke boetes. 

 3. Materieel- en personeelsbeheer en tijdsregistratie:
  Planners kunnen de aanwezigheid van materieel monitoren om ervoor te zorgen dat deze op tijd op de juiste plaats zijn en blijven. Dit is heel nuttig voor bedrijven met mobiele of externe teams of bedrijven in de transportsector. Met rapportages kan eenvoudig een overzicht worden gemaakt voor een overzicht van wat waar, wanneer aanwezig is geweest in een bepaalde periode.

 4. Verbeterde klantenservice:
  Planners kunnen meldingen ontvangen wanneer een voertuig een geofence-zone binnenkomt of verlaat. Afhankelijk van de branche kan dit nuttig zijn voor het bijhouden van levertijden en het informeren van klanten over de aankomsttijden van leveringen.  


Wilt u stapsgewijs zien hoe u geofencing op de juiste wijze kunt instellen? Raadpleeg dan onze instructievideo’s op onze website:
https://rentaltracker.nl/instructie-videos/  

Meer artikelen

Van 2G naar 4G

Doordat het 2G netwerk verouderd is, wordt deze de komende jaren uit gefaseerd in de meeste landen in Europa om zo ruimte te bieden voor de uitrol van 4G/5G. In de meeste gevallen is hierbij gekozen voor een voorlopig behoudt van het 2G netwerk, omdat hier nog relatief veel M2M (Machine-to-Machine) diensten van afhankelijk zijn.…

Lees meer

Een QR code scannen voor je inbouwformulier doe je zo! 

Je komt ze overal tegen; QR- codes! En niet voor niets want ze werken super handig! In een eerdere blog schreven wij al over onze handige digitale inbouwformulier. Hoe u gemakkelijk een QR-code kunt scannen voor ons inbouwformulier vertellen we hier!

Lees meer

Rental Tracker goes connected!

Goed nieuws voor fleetmanagers; Rental Tracker kan connected cars toevoegen aan het portaal zonder tussenkomst van extra GPS trackers (hardware)! In dit blog vertellen wij alles over deze mooie ontwikkeling en leggen wij uit wat wij u hiermee kunnen bieden!  

Lees meer