Waarom kiezen voor een GPS- fleetmanagement systeem?

Wanneer wordt het tijd voor een bedrijf om een overstap naar een GPS- fleetmanagement systeem te maken? Wat kost het, wat levert het op, is het de investering wel waard en wat houdt sommige bedrijven nog tegen? In deze blog gaan we op deze vragen in en gaan wij u de antwoorden te geven!

Kortgezegd bedoelen we met fleetmanagement – het beheren en organiseren van een zakelijk wagenpark. Denk daarbij bijvoorbeeld aan personenauto’s, bestelwagens, vrachtwagens met of zonder opleggers, maar ook landbouwmachines of bouwmachines. Het goed beheren van een wagenpark is gecompliceerd en vergt inzet en tijd. Steeds meer fleetmanagers maken dan ook gebruik van GPS- fleetmanagement systeem om hun materieel optimaal te registreren, monitoren en te beveiligen. Zonder een goed GPS- management- systeem mist de fleetmanager of verhuurder belangrijke informatie. Binnen het bedrijf draait het dan om routinezaken die vastgelegd zijn in een week- of jaarplanner zoals het onderhoud en het verhuur klaar maken van voertuigen, de planning van materieel en personeel, het versturen van facturen en innen van rekeningen.

Een GPS- fleetmanagement systeem is een moderne manier van managen die verder gaat. Het draait om het verbeteren van de veiligheid en de logistiek en het inperken van risico’s en schadelasten met maar één doel; het bedrijf laten groeien en rendement maken! Hierbij voorziet het GPS- systeem de fleetmanager van relevante data die hem zodanig inzichten geeft waardoor hij het wagenpark optimaal kan beheren. Zo kan bijvoorbeeld gemakkelijk de exacte locatie van materieel en het rijgedrag van de chauffeur gemonitord worden en de onderhoudsstatus van een voertuig bijgehouden worden.
Bij elke overschrijding ontvangt de wagenparkbeheerder of verhuurder een melding van de risicofilters die hij/zij ingesteld heeft. Denk aan; overschrijding van de maximale toegestane snelheid of kilometerlimiet maar ook oneigenlijk ruw rijgedrag of signalen die wijzen op oneigenlijk gebruik van materieel voor illegale doeleinden.

Kortom; GPS en fleetmanagement gaan voor de moderne wagenparkbeheerder hand in hand want meten is weten. Zo kan de fleetmanager tijdig acteren in plaats van later de gevolgen in te moeten zien en de problemen op te moeten oplossen!

Voor welke problemen biedt een GPS management systeem de oplossing?

Een goede fleetmanager is op de hoogte van de meest voorkomende problemen die de risico’s of schadelasten binnen het bedrijf verhogen. Hierop kan hij al in vroeg stadium acteren.
De meest voorkomende problemen die zich afspelen binnen de verschillende branches zijn;

  • Vermissing & diefstal
  • Wanbetalingen & misgelopen betalingen
  • Schade, te intensief of onveilig of ruw gebruik en misbruik
  • Ontbreken van optimale inzet personeel of materieel
  • Niet kloppende route-, ritten- & kilometeradministratie
  • Vervelende geschillen & contractschendingen
  • Hoge brandstofkosten & hoge kilometrage
  • Stijgende verzekeringspremies of royement door verzekering

Een keuze of een must?

Het is begrijpelijk dat een klein bedrijf met beperkte risico’s en weinig schadelasten ervoor kiest om hierin niet te investeren. Wanneer zij de kosten en de baten tegen elkaar afwegen is de keuze snel gemaakt! Mocht het bedrijf in de toekomst gaan groeien is het zeker een heroverweging waard.
Helaas zien we tegenwoordig nog genoeg bedrijven die denken onder deze moderne technologie uit te kunnen komen terwijl het voor hen wel dé oplossing is! Het monitoren van hun wagenpark door middel van een gps fleetmanagement systeem lijkt hen te tijdrovend en/of zij willen een investering in een dergelijk systeem zo lang mogelijk uitstellen of uit de weg gaan. In de praktijk blijkt echter dat zij te weinig inzicht hebben in de risico’s en schadelasten van hun bedrijf. Zij blijven achter de feiten aan lopen in plaats van bezig te zijn met de core business! Het kost deze bedrijven uiteindelijk meer tijd, geld en energie. Veel van deze hardwerkende bedrijfjes blijken uiteindelijk niet hun groei van voortgaande jaren vast te kunnen houden. Sommigen daarvan blijken onder de streep dusdanige verliezen te draaien dat zij besluiten de handdoek in de ring te gooien. Zonde en zo niet nodig!

Met de komst van met name de GPS hebben gelukkig veel verhuurbedrijven of bedrijven met een eigen wagenpark wel een enorme sprong voorwaarts kunnen maken en zijn hiermee zeer winstgevend geworden.

Wat houdt u nog tegen?

Deze nieuwe ontwikkeling vergt natuurlijk inzet en enige kennis en vaardigheid van u en personeel. Onze advies naar bedrijven die ietwat behoudend of terughoudend zijn, is om eerst slechts een deel van het materieel te voorzien van track & trace. Dit geeft de wagenparkbeheerder en het team even de tijd om eigen te worden met het GPS- systeem. Onze ervaring is dat dat bedrijven snel overtuigd zijn van- en eigen zijn met ons systeem en alsnog binnen een no-time de stap maken naar uitbreiding.

Om het gemakkelijker te maken hebben we een zeer gebruiksvriendelijk portaal ontwikkeld. Op onze website vind u verschillende instructiefilmpjes waarin snel en eenvoudig uitgelegd wordt hoe u een bepaalde handeling in het portaal kunt verrichten. 
Verder horen we ook dat bedrijven bang zijn aan een langlopend contract vast te zitten. Voor de twijfelaars hebben wij dan ook goed nieuws; Rental Tracker bindt de klanten niet door middel van (langlopende) contracten maar werkt met klantvriendelijke maandelijks opzegbare abonnementen. Easy come, easy go!

In onze volgende blog leggen we alles uit over waaraan een GPS- systeem moet voldoen en hoe u het juiste GPS- systeem vindt voor uw branche en uw materieel! Kortom: waar moet u op letten bij de aanschaf van een dergelijk systeem?

Meer artikelen

De kracht van geofencing 

Fleetmanagers kunnen enorm profiteren door gebruik te maken van de geofencing in het Rental Tracker portaal. De efficiëntie, beveiliging en de productiviteit van het bedrijf kan middels geofencing aanzienlijk verbeterd worden. Toch merken wij dat de functionaliteit die geofencing kan bieden vaak wordt onderschat en daardoor te weinig wordt benut. Daarom beschrijven we in deze blog de voordelen van geofencing.

Lees meer

Van 2G naar 4G

Doordat het 2G netwerk verouderd is, wordt deze de komende jaren uit gefaseerd in de meeste landen in Europa om zo ruimte te bieden voor de uitrol van 4G/5G. In de meeste gevallen is hierbij gekozen voor een voorlopig behoudt van het 2G netwerk, omdat hier nog relatief veel M2M (Machine-to-Machine) diensten van afhankelijk zijn.…

Lees meer

Een QR code scannen voor je inbouwformulier doe je zo! 

Je komt ze overal tegen; QR- codes! En niet voor niets want ze werken super handig! In een eerdere blog schreven wij al over onze handige digitale inbouwformulier. Hoe u gemakkelijk een QR-code kunt scannen voor ons inbouwformulier vertellen we hier!

Lees meer