Waarom GPS belangrijk is voor fleetmanagement

Dankzij internet en de komst van allerlei nieuwe technologie lukt het bedrijven uit allerlei verschillende sectoren om veel sneller te groeien dan vroeger. Helaas slagen veel bedrijven er niet in om die groei vast te houden en uiteindelijk zullen sommigen zelfs de handdoek in de ring moeten gooien.

Waarom GPS belangrijk is voor fleetmanagement

Dankzij internet en de komst van allerlei nieuwe technologie lukt het bedrijven uit allerlei verschillende sectoren om veel sneller te groeien dan vroeger. Helaas slagen veel bedrijven er niet in om die groei vast te houden en uiteindelijk zullen sommigen zelfs de handdoek in de ring moeten gooien.

Voor bedrijven die voor hun groei afhankelijk zijn van goed fleet management is het bovengenoemde zeker ook aan de orde. Het goed beheren van een wagenpark is gecompliceerd en het maken van beslissingen heeft vaak veel voeten in de aarde. Steeds meer fleetmanagers maken dan ook gebruik van nieuwe technieken om het beheer van hun vloot te kunnen optimaliseren door onderbouwde beslissingen te kunnen nemen. GPS en fleetmanagement gaan dan ook hand in hand.

Wat is fleetmanagement?

Wanneer we het hebben over fleetmanagement bedoelen we daarmee het beheren en organiseren van een zakelijk wagenpark. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bestelwagens, trucks en opleggers, maar ook landbouwmachines of zelfs huurauto’s. Bedrijfsvoertuigen en wagenparken zijn natuurlijk van alle tijden, maar door de komst van moderne technologie – en dan met name de GPS – heeft fleetmanagement wel een enorme sprong voorwaarts kunnen maken.

Met de juiste technieken is het voor een fleetmanager namelijk gemakkelijker dan ooit om de exacte locatie van een voertuig op te vragen, de onderhoudsstatus bij te houden. Zelfs het rijgedrag van de chauffeurs ontsnapt niet meer aan het oog van de moderne fleetmanager.

Bij modern fleetmanagement draait het om het verbeteren van veiligheid en het inperken van risico’s; niet alleen voor wat betreft de deelname in het verkeer, maar ook financieel. De GPS techniek zorgt ervoor dat er een schat aan relevante data voor de fleetmanager beschikbaar komt. Deze data kan worden gebruikt om een bedrijfswagenpark op goede manier te beheren.

De grootste uitdagingen van fleetmanagement

Personeel

Voor veel bedrijven is het lastig om betrouwbare chauffeurs aan te nemen. Door de vergrijzing gaan oudere, ervaren chauffeurs met pensioen en er is een tekort aan chauffeurs om hen op te volgen. Bovendien is het moeilijk om te weten welke capaciteiten er in huis worden gehaald. Een sollicitant kan een mooi verhaal hebben, maar de geschiktheid zal pas blijken tijdens het werk. Vaak ontbreekt het dan aan mogelijkheden om te kunnen controleren op de prestaties en het rijgedrag.

Chauffeurs negeren de rust- en rijtijden door te geven of de route door te geven. Over het algemeen is het geen onkunde van de managers, maar het ontbreekt ze gewoon aan tijd en middelen om goed het overzicht te kunnen houden.

Klanten

Ieder bedrijf heeft te maken met klanten en vroeg of laat ontstaat er wel eens een meningsverschil of conflict met een klant. Als bedrijf is daarbij moeilijk om te bewijzen dat je het bij het rechte eind had. Een klant die klaagt over een te late levering of een van uw klanten die te laat het gehuurde voertuig terugbrengt of misschien zelfs helemaal niet betaald.

Veiligheid en risico’s

Bij fleetmanagement ligt een belangrijke focus op het veiligheidsaspect. Een chauffeur die een tijd uit de running is als gevolg van een ongeval en beschadigd materiaal na een ongeluk zijn beide niet gewenst.

Het is dan ook een goed idee om te investeren in de rijvaardigheid van uw chauffeurs. Of bijvoorbeeld de huurders van uw voertuigen een snelcursus te geven voordat u de voertuigen bij hen achterlaat.

Onderhoud van uw voertuigen

De uitval van materiaal is vrijwel altijd lastig. Linksom of rechtsom kost het u altijd geld. Bijvoorbeeld omdat het voertuig niet kan worden ingezet met omzetverlies tot gevolg of omdat u extra kosten moet maken voor een spoedreparatie of het huren van vervangende voertuigen. Iets simpels als een vergeten bandenwissel kan zo alsnog een grote impact hebben op uw fleetmanagement.

Operationele kosten van uw wagenpark

Het beheer van grote en kleine wagenparken vraagt veel tijd en aandacht. Voorspellen van de brandstofkosten is bijna onmogelijk, maar we weten wel dat de brandstofkosten steeds verder zullen stijgen. Een besparing daarin zal moeten worden gehaald door het aantal gereden kilometers te beperken. De onderhoudskosten van uw wagenpark drukken hun stempel op de operationele kosten. Het is daarbij belangrijk om overzicht te creëren, data inzichtelijk te maken om zo te kunnen bepalen waar er winst valt te behalen.

GPS en fleetmanagement

GPS is een zeer nauwkeurige methode om de locatie te kunnen bepalen. De GPS wordt dan ook voor heel diverse zaken gebruikt, waaronder dus bij fleetmanagement. Zodra een GPS tracker de exacte locatie heeft bepaalt kunnen direct ook allerlei andere relevante data worden berekend. Denk daarbij aan de voertuigsnelheid, afstand tot de eindbestemming, gemiddeld gereden snelheid, routes, de onderhoudsinterval etc.

Data is de kern van modern fleetmanagement. Deze gegevens kunt u krijgen door uw voertuigen te voorzien van een GPS tracker. Dit systeem maakt gebruik van satellieten om in realtime de locatie te kunnen bepalen en van gsm en 4G/5G technieken om te zorgen dat al deze gegevens via een internetverbinding naar de cloud kunnen worden verstuurd. In de gps fleetmanagement app kunt u vervolgens al deze data bekijken, analyseren en verwerken tot rapportages die u helpen bij het beheren van uw wagenpark.

De voordelen van GPS bij fleetmanagement

Het gebruiken van GPS techniek bij het wagenparkbeheer binnen uw organisatie heeft een groot aantal voordelen. Een aantal mogelijkheden bij het combineren van een gps en fleetmanagement:

Geo-fencing

In de fleetmanagement software kunt u bepaalde gebieden markeren waar uw voertuigen binnen moeten blijven of juist niet mogen komen. U kunt instellen dat u automatisch een melding ontvangt wanneer een voertuig de grens overschrijdt.

Automatische gebruiksrapportages

Monitoren en managen van uw wagenpark is een tijdrovend proces. Door rapportages te automatiseren in de software kunt u uzelf een hoop tijd besparen. Omdat de software werkt in de cloud, heeft u altijd en overal toegang tot deze gegevens.

Snel op de hoogte van veranderingen

In sommige gevallen kan het nodig zijn om informatie snel beschikbaar te hebben. Bijvoorbeeld wanneer uw bedrijfswagen is gestolen. Of wanneer er met spoed een van uw voertuigen op een bepaalde locatie moet zijn. Met GPS is het achterhalen van de actuele locatie van een voertuig slechts een kwestie van enkele seconden. Zo kunt u snel beschikken over de nodige informatie om een beslissing te kunnen nemen.